UDRUŽENJA OBRTNIKA GRADA CRIKVENICE I VINODOLSKE OPĆINE

POVIJEST

U Crikvenici 22. listopada 1969. god. osnovano je Udruženje samostalnih zanatlija, ugostitelja i prijevoznika. Te godine na području Općine Crikvenice (Jadranovo, Dramalj, Crikvenica, Selce, Drivenik, Tribalj, Grižane, Bribir, Novi Vinodolski, Povile, Klenovica, Ledenice, Bater i Zagon) radila su 292 obrtnika koja su zapošljavala 137

Dana 20. kolovoza 1993. godine donesen je Zakon o obrtu koji daje obrtništvu značajna ovlaštenja u sustavu obrazovanja, školovanja te ocjene stručnosti obrtnika u pojedinim djelatnostima.

1994. na snagu stupa i novi porezni sustav po kojem se visina poreza utvrđuje zakonom na razini države pa nije više moguće na porez djelovati na lokalnoj razini, međutim nastojalo se utjecati na porez na tvrtku, reklamu i slično.  01. srpnja 1994. godine osnovana je Hrvatska obrtnička komora pa Udruženje postaje njezinim sastavnim djelom. Savez udruženja samostalnih privrednika riječke regije postaje Obrtnička komora Rijeka, a na Skupštini 27.listpada 1994. godine Udruženje mijenja naziv u Udruženje obrtnika Crikvenica.

Kako su se već ranije te godine obrtnici s područja Grada Novog Vinodolskog izdvojili i osnovali svoje udruženje, Udruženje obrtnika Crikvenica od tada zastupa obrtnike s područja Grada Crikvenice i Općine Vinodolske.

Na 10.sjednici Skupštine 21.studeni 2014.g. mijenja naziv u:

UDRUŽENJE OBRTNIKA GARDA CRIKVENICE I VINODOLSKE OPĆINE

Danas Udruženje obrtnika broji 639 članova podijeljenih u 10 Cehova

U Općini Vinodolskoj je prijavljeno 97 obrta.

Tijela Udruženja čine: Skupština, Upravni odbor, Nadzorni odbor i Predsjednik.

Comments are closed.